STADT

Upcoming shows

Click here to see past shows...

Gent, en bij uitbreiding de rest van het land, hang die vlaggen en wimpels maar uit: de heren van STADT maken hun rentree.

Drie jaar na de release van hun tweede album Escalators (2015), een periode van vele tussen- en zijprojecten, vallen Fulco Ottervanger (zang/toetsen/etc.), Frederik Segers (gitaar/toetsen), Joris Cool (bas), en Simon Segers (drums/percussie) elkaar opnieuw in de armen, op de rotonde tussen uitwaaierende krautrock, poppy psychedelica, en frisgewassen fusion.

Voor het kwartet liep de weg naar de hereniging via de DeSingel in Antwerpen, waar ze in 2016 hun residentie gebruikten als een laboratorium voor nieuwe songs en nieuwe structuren; nieuwe paden die langs improvisatie en live bedachte experimenten leidden. Nieuw, als in meer van hetzelfde, maar beter, losser, en – tja – anders.
Eén van die nieuwe songs is eerste single Nothing Twice, net geen negen minuten lang in de originele albumversie. ‘Beter een single die eerlijk beantwoord aan de geest van de hele plaat, dan simpel mikken op de radio’, meent de band. Geef ze maar eens ongelijk – STADT geeft u daarvoor 540 seconden, ongeveer.

‘My head is spinning/ I’m thinking way ahead’, klinkt het bij monde van Ottervanger. Intussen tolt ook de rest van de band mee in de maalstroom van de tijd. Drums krijgen er van langs met de zweep, alsof ze middenin Helter Skelter zijn belandt, en er zo snel mogelijk uit willen. Eén synthesizer verlangt naar antieke, zwart-wit sciencefiction, met monsters uit papier-maché. Bijna halverwege, wanneer het tempo zakt naar serene spacerock, botst hij op een oude Spoetnik. En vervolgens stoken ze een vuurtje aan de schenen van The Flaming Lips. Twee, drie songs in één. De sleutel naar de nieuwe STADT.

Nothing Twice is de voorloper van het derde STADT – album, te verschijnen begin maart 2019.
De plaat telt acht tracks – vier ingeblikt in de studio van Frederik Segers te Gent, vier live opgenomen in het Amerikaans Theater te Brussel. De opnames van kant twee – of -B, zo u wil – werden ook in één take gefilmd door regisseur Wim Reygaert.

Het is een plaat, het is een film, het is geen van de twee, het is STADT – nothing twice, no need to fancy.

Video's

Releases

Escalators
Fons Records(2015)
Kind Of Diversion
Unsigned(2013)