De Beren Gieren

Upcoming shows

27.11.2020
CC Schoten - Schoten (be)
Click here to see past shows...

De Beren Gieren wordt beschouwd als de avontuurlijkste muziekgroep in de Benelux. Sinds hun oprichting in 2009 hebben ze geen moment stilgezeten. Hun tweede album “a raveling” (2013) zorgde voor de internationale doorbraak en “The Detour Fish”, een live-opname met de Portugese trompettiste Susana Santos Silva, werd eind 2014 uitgebracht op het toonaangevende platenlabel Clean Feed en overal lovend ontvangen. In 2015 verscheen hun derde trio album “One Mirrors Many”, alweer op Clean Feed. Zowel in Belgie? als internationaal werd de CD uiterst positief onthaald. Jazzism prees het album als meest invloedrijke en actuele album van het jaar. In september 2017 brachten de muzikanten een vierde trio plaat uit, “Dug Out Skyscrapers”, deze keer op het Belgische label Sdban Ultra. Voor dit album ontvingen De Beren Gieren de Klara Award voor ‘Beste Belgische jazz album 2017’. Ter ere van hun 10-jarig bestaan in 2019 worden de “Broensgebuzzes”, die een rode draad vormen in het oeuvre van De Beren Gieren, getransformeerd tot een verhalend mini-album. Live gaat de muziek in dialoog met de betoverende atmosfeer en akoestiek van het kerkinterieur, een uitnodiging tot verstilling en bezinning.

De muziekwereld gelooft in De Beren Gieren. Zo traden ze al op in Nederland, Luxemburg, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland, Oostenrijk, Italie?, Spanje, Portugal, Hongarije, Roemenie?, Slovenie?, Estland, Litouwen, Japan en Marokko en waren ze te gast op grote festivals als North Sea Jazz, Trondheim Jazzfest, Jazz Middelheim, Moers Festival, Ljubljana Jazz en internationale showcase-festivals als 12 Points, ESNS en Jazzahead! Bremen. Hun groepsnaam klinkt inmiddels dus tot ver voorbij de Belgische landsgrenzen.

Ze waren artist-in-residence van het Gentse Kunstencentrum Vooruit en ontvingen drie prijzen op Jazz Hoeilaart, waaronder de hoofdprijs. Naast hun innige samenwerking met Susana, speelden De Beren Gieren samen met andere internationale grootheden als Jan Klare, Jean- Yves Evrard, Ernst Reijseger, Joachim Badenhorst, Marc Ribot en Louis Sclavis.

Benieuwd wat de toekomst voor het muzikale drietal nog zal brengen.

Video's